wtorek, 3 maja 2016

Tofu z pomidorami i komosą ryżową

TOFU Z POMIDORAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty i szybki obiad. Potrzebujemy tak naprawdę tylko 3 składników (nie licząc oleju do smażenia i przypraw ;)), a czas przygotowania nie przekracza tutaj 30 minut! Kto się łapie?

Cześć!
Tak jak już wcześniej wspomniano, ja jestem Natalia i wtorek będzie "moim dniem". Postaram się, aby w każdy wtorek pojawiał się ode mnie post. Z racji iż jestem osobą zafascynowaną kuchnią wegańską i staram się w ten sposób odżywiać, moje przepisy w większości będą przepisami wegańskimi, bez składników takich jak jajka, mleko czy sery. Brzmi abstrakcyjnie? Ale spokojnie, wcale takie nie jest! Wbrew pozorom, te wszystkie produkty nie są niezbędne aby stworzyć coś dobrego ;) Zobaczycie, że z produktów takich jak warzywa, owoce, kasze, makarony czy nasiona i orzechy można wyczarować niezwykłe dania, które zmienią pogląd na diety wegetariańskie wielu osobom! Zapraszam chętnych :D



☺ porcja dla 1 osoby (życie forever alone, haha) ☺

♪ 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa) - śmiało możecie zastąpić inną kaszą
♪ 1 szklanka wody
♪ 1 duży pomidor 
♪ 1 kostka tofu
♪ przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięs (wbrew pozorom większość jest wegańska!)
♪ olej roślinny do smażenia

Wodę zagotowuję w garnuszku. Wsypuję komosę ryżową i gotuję ok. 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewam olej. Tofu kroję w małe kosteczki, wrzucam na patelnię, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do mięs i smażę, aż się zarumieni. Następnie kroję drobno pomidora i dorzucam do smażącego się tofu. Smażę wszystko razem, aż pomidory będą miękkie. Kiedy quinoa się ugotuje, wykładam ją na środek talerza, a wokół wykładam pomidory z tofu. 
To wszystko! I jak, twój zegarek przekroczył czas 30 minut? :D


Jeśli chcesz wiedzieć więcej o właściwościach komosy ryżowej, zachęcam do poczytania różnych artykułów na jej temat, na przykład ten.

Nie zapominajcie o naszych social medias! Tam jesteśmy aktywne cały czas :D


1 komentarz:

Komentując, pamiętaj, aby zachować kulturę i życzliwą szczerość!