piątek, 6 maja 2016

Chlebek bananowy

Hejka! Przychodzę do was z przepisem na pyszny, szybki i łatwy do zrobienia chlebek bananowy! Rodzina i znajomi uwielbiają go! Niech nazwa was nie zmyli, bo to wcale nie jest chleb. Jest to prościutkie ciasto bananowe, tylko, że wygląda jak chlebek i kroi się go również identycznie. Ma wspaniały smak bananowy i rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że po zrobieniu jednego takie bochenka, będziecie chcieli jeszcze więcej!

Uwagi:
  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • banany powinny być dojrzałe
  • do masy można dodać posiekaną czekoladę, rodzynki

 SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę i sodę przesiewamy, po czym mieszamy ze sobą.


2.W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami, Dodajemy lekko roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, cukier i wszystko ponownie mieszamy.



3. Dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

4. Foremkę do ciasta o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną 

5. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C. Pieczemy przez godzinę, do tzw. suchego patyka.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentując, pamiętaj, aby zachować kulturę i życzliwą szczerość!